Symbol TECH blog

A Symbol Tech Zrt. blog bejegyzéseinek gyűjtő helye. Amennyiben egy bejegyzés bevezetője érdekes, olvasd el teljes terjedelemben!

Symbol Ügyvitel v1.90 BUDAPEST

2012.05.05. 21:40 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Symbol Ügyvitel v1.90 BUDAPEST

Május elején jelenik meg programunk új verziója, amelyben ismét sok újdonsággal találkozhatnak ügyfeleink. Ismét egy olyan verzió, amelyben minden ügyfél talál valamit, Easy változattól a Professional változatig sok helyen lett “okosabb” és szebb is ügyviteli és számlázó programunk. Ettől a verziótól kezdődően – a jobb azonosíthatóság céljából – a világ városainak neveivel látjuk el verzióinkat. Az első város Budapest.

Címkék: budapest symbol ügyvitel v1.90

Piktogramok (és CE) megjelenítése a termékcímkéken

2012.05.05. 21:39 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Piktogramok (és CE) megjelenítése a termékcímkéken

Ügyféligényként érkezett a megkeresés, hogy a CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölést és néhány más piktogramot lehessen a termékcímkéken megjeleníteni. A grafikával (is) foglalkozó kolléga elkezdte keresni, hogy honnan lehet beszerezni szép (nagy?) méretű piktogramokat. Gyúlékony, Nem érheti víz, Nem pakolható egymásra, stb.

Címkék: ce piktogram ce jelölés symbol lab

RunTimer, azaz mennyi ideig fut egy kódrészlet?

2012.05.05. 21:38 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

RunTimer, azaz mennyi ideig fut egy kódrészlet?

Ha egy program működik és azt csinálja, amit kell, akkor arra azt mondják jó. Hogy a jóból kiváló legyen, ahhoz a minőségre is hangsúlyt kell fektetni. A minőségi program egyik ismérve, hogy nem akad, nincsenek benne lassúműveletek.

Címkék: symboltech futásidő symbol lab

Ékezetes email címek

2012.05.05. 21:37 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Már régóta (2004-2005) lehet ékezetes domain neveket regisztrálni, de ennek sokak szerint csak marketing és SEO értéke van. A cégnek biztosan van egy “rendes” domainje, amelyeken a weboldal és a levelező szolgáltatás üzemel és mellette van egy kereső-barát domain ékezettel. Azzal még nem találkoztunk, hogy valakinek ékezetes email címe legyen. Nemrég befutott ez az igény is…

Címkék: email ékezet

MsSQL server 2012: Sequences (végre)

2012.04.23. 11:31 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

MsSQL server 2012: Sequences (végre)

Bár nem használunk MsSQL szervereket, de mégis örömmel tölt el, hogy a Microsoft is lépést tart a világgal és a helyes irányba mozdul.

Eddig az automatikus sorszámozást AutoInc mezőkkel (pontosabban egy INT/LONG mező autoinc tulajdonságának beállításával) lehetett elérni. Ezen most változtattak. Példa lehet(ett) az Oracle vagy a Firebird/Interbase, amely évek óta ezt a technológiát használja.

Címkék: generator oracle mssql firebird autoinc

Időzónák hatása az ügyvitelben

2012.04.23. 11:29 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Időzónák hatása az ügyvitelben

Próbálták-e már a Symbol Ügyvitelt Londonban elindítani? És Los Angelesben? Londoni kiruccanásunk alatt a Temze partján elindítottuk a szoftvert és egy ablak fogadott minket, miszerint a számítógépünk órája eltér a szerver idejétől. Miért írja ki és miért fontos ez?

Címkék: timezone időzóna gmt

Symbol Tech Zrt.

2012.04.22. 23:11 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Cégünk 2012. április 3. napjától Symbol Tech Zártkörűen Működő Részvénytársaság néven (rövid néven: Symbol Tech Zrt.), a Kft. jogutódjaként működik tovább. Vezérigazgatóként szeretnék pár gondolatot megosztani arról, hogy ezt miért is jelentős és fontos lépés cégünk életében.

 

Cégként működünk

A Zrt-vé alakulás egyik fontos üzenete, hogy vállalatként működünk! Cégméretünk növekedése szükségessé tette, hogy a “Vállalkozásból-Vállalat” szemléletet követve eggyel magasabb szintre emeljük a müködési irányelveket. És a célokat is. A cél és az eszköz kéz a kézben jár. Vállalatként működünk, ahol a cég tulajdonosai szakértők a saját területükön és üzleti alapon működnek együtt egy olyan társaság működtetésében, amely társaság nem tudna egy ember által vezérelve hatékonyan működni.

http://blog.symboltech.hu/symbol-tech-20123-zrt/

Címkék: zrt symbol tech

Symbol Tech VOIP

2012.04.22. 23:10 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

A 2012-es évre négy, a céget érintő változást ígértünk. Az első ilyen a most lezárult VoIP telefonközpont átállásunk. Kis lépésnek tűnhet az ügyfeleknek, de nagy lépés volt nekünk. A bejegyzésben részletesen le is írom, hogy miért.

Minden induló vállalkozás a kollégák, vezetők mobiltelefonjait használja kapcsolattartásra. Ez velünk is így volt. Az új kollégák is mobiltelefonokat kaptak, hiszen ez flottában olcsó, belső beszélgetés ingyen van. A weboldalra azonban nem szerencsés egy mobilszámot kirakni. Sokan a személyes kapcsolattartás lehetőségére hivatkozva teszik ezt. Mi amellett döntöttünk, hogy a kapcsolattartás stílusa legyen személyes, de a módja legyen céges!

http://blog.symboltech.hu/symbol-tech-20121-voip/

Címkék: voip symbol tech

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik

2012.04.22. 23:09 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

“Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik” tartja a mondás. Szeretnék egy pár gondolatot megosztani arról, hogy miként működik (nálunk) egy-egy új verzió kiadása, milyen lépések előzik meg és követik a kiadást, hogy zajlik a tesztelés. A hibabejelentéseknek még örülök is, hiszen a szoftverünket használják, dolgoznak vele.

http://blog.symboltech.hu/csak-az-nem-hibazik-aki-nem-dolgozik/

WebSyX – Webáruház kapcsolat

2012.04.22. 23:07 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

WebSyX általános webáruház kapcsolat segítségével Ön a Symbol Ügyvitel rendszert saját webáruházához illesztheti.Az Ön webáruház fejlesztője telepítheti a Symbol Ügyvitel DEMO változatát, a letöltőközpontból egy kattintással telepítheti a WebSyX beépülőt. Ezután számos eszköz áll rendelkezésére, hogy megvalósítsa, kipróbálja, tesztelje a webáruház kapcsolatot, amely már számos helyen bizonyított.

http://syx.symboltech.hu/tanusitott-syx-beepulok/websyx-webaruhaz-kapcsolat/

Címkék: letöltés webáruház rendelés websyx webáruház kapcsolat

Ritkán működő 413-as HTTP hiba

2012.04.22. 23:06 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

A HTTP szabvány szerint a HTTP hibakódoknak működniük kellene (http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html). Sok esetben – főleg tárhely szolgáltatónál működtetett PHP kiszolgálón – nem működik minden hibaüzenet. Ilyen hibaüzenet a 413-as hiba is. Ez akkor jelentkezik (jelentkezne), ha a beállított, fogadható adatmennyiségnél többetakarunk ráerőltetni, feltölteni a szerverre.

A hiba az esetek 90%-ban elfedésre kerül, azaz a válasz üzenetben nem érkezik semmi, a böngésző egy üres ablakot jelenít meg. Helyette a 413-as hibát kellene visszaadnia. Így sajnos azok az eszközök, amelyek webrendszeren küldenek adatot, nem értesülnek arról, hogy hiba történt.

http://lab.symboltech.hu/2012/01/ritkan-mukodo-413-as-http-hiba/

Címkék: adat nagy http 413 http post

Hangok a Symbol Ügyvitelben

2012.04.22. 23:05 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

A kezdetek kezdetén elhatároztuk, hogy nem lesznek hangok a Symbol Ügyvitelben, de most eljött ez a pillanat is. Elmesélek egy történetet, ami megvilágítja, hogy miért félek a hangoktól.

Pályafutásom kezdetén, a CCS Hungary Kft-nél szoftverrendszert fejlesztettünk, amely a légitársaságokat és a Malév-ot szolgálta ki. Egyik funkciója volt a csomagok gépre rakása. Ha a gép indulása előtt negyed órával volt még függőben lévő csomag, akkor különleges figyelmeztetést kellett megjeleníteni.

Jött a korszakalkotó ötlet, hogy ne csak vizuális, hanem “audiális” is legyen a figyelmeztetés. A villogó piros mellett 5mp-enként hangot is adott. Kis sípolós kattanás. A szoftver rendben volt, vittük telepíteni.

http://lab.symboltech.hu/2011/08/hangok-a-symbol-ugyvitelben/

Címkék: hangok symbol ügyvitel

SaaS – Akkor ez most a Symbol Ügyvitel API?

2012.04.22. 23:04 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

SaaS működésünk megjelenése előtt számos céggel beszélgettünk róla, hogy ez a működés, akkor most mennyire van kész, ez most akkor gyakorlatilag egy API? A válasz az, hogy ez egy DynamicAPI. Teljes API-t nem lehet csinálni, de bármely része percek/órák alatt implementálható.

Mi is az API?

Az API egy függvénytár, amely egy rendszer kívülről elérhető funkcióit engedi megszólítani. Kis vagy közepes funkcionalitás esetén az API annyi megszólítható “dolgot” tartalmaz, amennyit két kezünkön meg tudunk számolni. Példaképpen említhetjük a POP3 vagy IMAP parancsokat, amelyek a levelek letöltését, üzenettörzs letöltését, üzenetek törlését valósítja meg. Nem is kell többet.

http://lab.symboltech.hu/2011/06/saas-akkor-ez-most-a-symbol-ugyvitel-api/

Címkék: api saas symbol symbol ügyvitel

Használat Interneten keresztül – Biztonságos ez?

2012.04.22. 23:03 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Rendszerünk használata az infrastruktúra helye megválasztása miatt távolról is lehetőséges. Számos megoldási mód van még a tarsolyunkban, de a legtriviálisabb a direkt Interneten keresztüli csatlakozás.

Ingyenes megoldás

Adatbázis műveleteink optimalizáltsága miatt egy 2/2 Mbit-es kapcsolaton működő szerver (amely lehet Linux is) alkalmas a rendszer kiszolgálására 15 munkaállomásig. A munkaállomások számának növekedésével felfelé skálázni kell a kapcsolat sebességét.

A kapcsolat nyilvánvalóan publikus, bárki számára elérhető, emiatt lehet hozzá egyszerűen csatlakozni. De nézzük meg, milyen információkat kell tudnunk ahhoz, hogy a kapcsolat létrejöhessen. Szükség van tehát:

http://lab.symboltech.hu/2011/06/hasznalat-interneten-keresztul-biztonsagos-ez/

Címkék: internet kapcsolat symbol ügyvitel

APEH nyomtatványok – Valaki ezeket is megtervezte…

2012.04.22. 23:02 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Már eddig is sokat hallottunk róla, hogy az ABEV nevű program itt-ott botladozik. Főleg akkor, amikor SZJA bevallás van és az átlag polgár (aki alap informatikai ismeretekkel rendelkezik) nem találja felhasználóbarátnak. Informatikus szemmel furcsa, hogy ott az a Console ablak, amiben a JAVA JRM ír ki nekem információkat. Felhasználói szemmel még furcsább, hogy egy kitöltött mező értékébe nem tudok belemódosítani, csak az egész törlésével.

http://lab.symboltech.hu/2011/04/apeh-nyomtatvanyok-valaki-ezeket-is-megtervezte/

Címkék: nav nyomtatványok apeh nyomtatványok

Konkurencia elemzés – Ki honnan veszi az ötleteket?

2012.04.22. 23:00 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Van, aki kíváncsiságból és van aki tudatosan pásztázza a konkurenciát. Pontosabban hívjuk versenytársnak! A végén kiderül, hogy miért inkább ezzel a jelzővel illetjük őket. Mi is néha napján körbenézünk.

 

És, hogy mit látunk?

  • Van olyan cég, amely 2009. év közepe óta nem jelentetett meg hírt magáról. A saját weboldalán! Leszálló ág, vélelmezhető, hogy csökkenő Incoming Cash-sel rendelkeznek…
  • Van, aki szépen csendben fejleszt, 2 havonta kiad egy új verziót, benne apróbb gombok, kis kényelmi funkciók. Lelkes csapat, Csendes folyó, 1-et fizet x-et kap (x>=3) akcióval…
  • Van régi motoros, régi V12-es. Sokat fogyaszt (termékkövetés), már nem annyira hatékony és a kasztni is itt-ott kopott. Slusszkulcsának pörgetésével, kapuzárás előtti sofőrjével még bejön néhány hölgynek…
  • Van, aki újként indult, rögtön v3.0-ként jelzi rendszerét. Szépen felépített koncepció, egyszerű kezelhetőség, 4 számjegyű árak. (És valahol máshol már látott működési modell, ismerős MsSQL instance név, ablakok)Naturalisztikus bulvártermék, csak bírja ügyfélszolgálattal… szurkolunk.
  • És még sokan mások…

Címkék: elemzés konkurencia versenytársak

EU adószám ellenőrzési hiba

2012.04.22. 23:00 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Ennyire lehet megbízni az EU adószám nyilvántartó rendszerben. Tegnapi nap folyamán érkeztek a bejelentések, hogy az EU közösségi adószámok ellenőrzése nem mindig jó. Megvizsgálva azt láttuk, hogy az URL megváltozott. De mint kiderült, nem csak az URL, hanem az adatok formátuma is megváltozott. De erről sajnos nem kaptunk értesítést.

http://lab.symboltech.hu/2011/02/eu-adoszam-ellenorzesi-hiba/

Címkék: EU adószám adószám ellenőrzés

Mi is követünk el hibákat – Verzió történet egyik bejegyzése önmagáról

2012.04.22. 22:58 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Sajnos mi is követünk el hibákat. Egyik volt főnököm szerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Mi dolgozunk…

Nem fatális, banális hibát ejtettünk. A verzió történet azt a célt szolgálná, hogy minden felhasználó információt kapjon a változásokról. Sok partnerünknél a rendszergazda csak akkor telepíti az új verziót (pedig pofon egyszerű az upgrade), ha van benne valami fontos vagy súlyos javítás.

http://lab.symboltech.hu/2011/01/mi-is-kovetunk-el-hibakat-verzio-tortenet-egyik-bejegyzese-onmagarol/

Címkék: verziótörténet banális hiba

Miért jelenik meg 3 hetente frissítés?

2012.04.22. 22:54 | Symbol Developer | Szólj hozzá!

Legutóbbi nyílt napunkon Fehér Péter, több sikeres vállalkozás (www.uzletitervek.hu, stb.) tulajdonosa kérdezett minket arról, hogy miért jelenik meg három hetente Symbol Ügyvitel frissítés. Elégedett felhasználóként nem is érti, mire föl a frissítési ablak. 

http://lab.symboltech.hu/2010/12/miert-jelenik-meg-3-hetente-frissites/  

 

 

 

 

Címkék: verziókiadás

süti beállítások módosítása